Pentru a face fata diverselor situatii de viata, incepem sa ne cream “masti", pe care le folosim impotriva suferintei traita pe parcursul vietii. Aceste “masti” corespund unor rani emotionale importante, traite de fiinta umana. Autoarea canadiana Lise Bourbeau, a identificat 5 rani interioare care au o “masca” specifica.
Acestea sunt:
a. Rana de respingere, ii corespunde masca “Fugarului”
b. Rana de abandon, ii corespunde masca “Dependentului”
c. Rana de umilire, ii corespunde masca “ Masochistului”
d. Rana de tradare, ii corespunde masa “Dominatorului”
e. Rana de nedreptate, ii corespunde masca “Rigidului”
O rana emotionala, este ca o rană fizică pe care o porti de mult timp, fara a face nimic pentru a o vindeca. O ascunzi, o bandajezi, fara sa o cureti sau s-o ingrijesti. Insa ea este acolo. Te doare, te stanjeneste.
Ranile emotionale, le purtam, le ascundem, punandu-ne masti, insa ele exista, sunt acolo, in interior, si daca nu facem ceva sa le vindecam, nimeni nu va putea sa le vindece in locul nostru.
1. Rana de nedreptate se formeaza in perioada 0-1 ani, aceasta rana aparand la copii nedoriti sau la copiii care nu au sexul pe care si-l doresc parintii. Masca aceasta este cea a fugarului si este ca o noua personalitate. Pentru a evita suferinta provocata de respingerea pe care a simtit-o, copilul dezvolta aceasta masca. Rana de respingere este traita in legatura cu parintele de acelaşi sex. Parintele de acelasi sex are rolul de a ne invata sa iubim, sa ne iubim si sa daruim iubire. Parintele de sex opus ne invata sa ne lasam iubiti si sa primim iubirea. Cei care au aceasta rana au dificultati în a se accepta şi a se iubi.
Fugarul se crede nul, fara valoare şi e convins ca ceea ce face el este lipsit de valoare, deci incearca, prin orice mijloace, sa fie perfect, pentru a se valoriza in ochii lui şi in ochii celorlalti. Cauta perfectiunea in tot ceea ce face, deoarece crede ca, daca face o greseala, va fi judecat, judecata fiind echivalenta cu a fi respins. Nu poate vedea faptul ca este mai bun decat altii in anumite domenii. Persoana care sufera de respingere caută mereu iubirea parintelui de acelasi sex.
Cei care ne resping apar in viaţa noastră pentru a ne arata cat de mult ne respingem pe noi insine. Prin urmare, aceasta rana se vindeca prin iubirea si acceptarea neconditionata a celor din jurul nostru.
2. Rana de abandon apare intre 1 si 3 ani, este traita in relatia cu parintele de sex opus, in raport cu parintele cu care copilul se simte abandonat. Persoanele cu o astfel de rana o au şi pe cea de respingere. Masca pe care o afiseaza o astfel de persoana este cea a dependentului, acesta fiind cel mai apt să devina victima. O victima este o persoană care isi creează tot soiul de dificultati în viata: mai ales probleme de sanatate pentru a atrage atentia. Acest lucru raspunde nevoilor dependentului, care crede ca nu are niciodata destul. Cea mai mare teama a dependentului este singuratatea, tocmai din acest motiv el se agata de diverse relatii, lucruri, alcool si droguri.
Principala cauză a unei rani provine din incapacitatea noastră de a ne ierta, ceea ce ne facem noua insine si ceea ce le facem celorlalti. Ne este greu să ne iertam deoarece, de obicei, nici macar nu ne dam seama ca suntem suparati pe noi insine.
3. Rana de umilire apare intre 1 an şi 3 ani, in relatia cu parintele care s-a ocupat de dezvoltarea lui fizica, de obicei mama. Este o rana legata mai ales de lumea fizica, cea a verbelor a avea şi a face. Se activeaza in momentul in care incep sa se dezvolte functiile corpului fizic, perioada in care un copil normal învata sa manance singur, sa fie curat, sa asculte si sa inteleaga ceea ce ii spun adultii.
Copilul care sufera o rana de umilire isi va crea o masca de masochist. Masochismul este comportamentul unei persoane care gaseşte plăcere şi chiar satisfacţie în suferinta. Acea persoană cauta durerea si umilirea, de obicei intr-un mod inconstient. Face in asa fel incat sa-i fie rau, sau sa se pedepseasca înainte sa facă altcineva acest lucru.
Cea mai mare frica a masochistului este libertatea. A fi liber inseamna pentru el sa nu aiba de dat socoteala nimanui, sa nu fie controlat de nimeni si sa faca ceea ce vrea cand vrea. O alta caracteristica a masochistului este aceea de a se pedepsi pe el insusi, crezand ca astfel il pedepseste pe celalalt. Ceea ce ne face sa suferim nu este ceea ce traim, ci reactia noastră la ceea ce ni se intampla, din cauza acelor rani nevindecate.
4. Rana de tradare apare intre 2 si 4 ani cu parintele de sex opus, mai exact, copilul se simte tradat atunci cand parintele de sex opus ii promite ceva si acesta nu isi poate respecta promisiunea facuta. Cand acest lucru se intampla in mod repetat, apare rana de abandon a carei masca este cea a dominatorului.
Cea mai mare teama a dominatorului este cea de separare. Intr-un cuplu, unde unul din parteneri care are aceasta rana, acesta va cauta sa fie infidel, tocmai pentru a i se confirma rana de tradare. La nivelul comportamentului şi a atitudinilor interioare ale dominatorului, forta este o caracteristica comuna tuturor persoanelor care au o rana de tradare.
Dominatorul este cel care are cele mai multe asteptari de la ceilalti, deoarece ii place sa prevada totul si astfel sa controleze. Dominatorul are o personalitate foarte puternica. Isi afirma convingerile cu forţa si se asteapta ca si ceilalti sa adere la credintele lui. Ii este greu sa atribuie cuiva o sarcina si sa aiba incredere in acea persoană. Va incerca sa controleze mereu daca sarcina respectivă se indeplineste conform asteptarilor lui, comportamentele sale fiind dictate de teama de a nu retrai rana de tradare.
5. Rana de nedreptate apare intre 3 si 5 ani, in momentul dezvoltarii individualitatii copilului. In raport cu parintele de acelasi sex, copilul sufera din cauza racelii acelui părinte, adica din cauza incapacitatii acestuia de a simti si de a se exprima, iar masca sa este cea a rigidului. Copilul foarte mic care s-a simţit respins dintr-un motiv sau altul, va incerca sa nu mai fie respins, fiind cat mai aproape de perfectiune. Dupa cativa ani, in ciuda eforturilor lui de a fi perfect, nu se simte iubit si considera acest lucru ca fiind nedrept. In consecinta, ia hotararea de a se controla incepand din acel moment si de a deveni perfect, astfel incat nimeni sa nu îl mai respinga vreodata. Astfel, isi creeaza masca rigidului. Isi blocheaza sentimentele, lucru care il ajuta sa nu se mai simta respins. Atunci cand rana de nedreptate este mai evidenta decat cea de respingere, in corpul unei persoane, inseamna ca acea persoana simte mai mult nedreptate decat respingere.
Cea mai mare teamă a rigidului este raceala, indiferenta. Are la fel de multe probleme in a-si accepta propria raceală cat si in a o accepta pe a celorlalti. Face tot posibilul pentru a parea calduros.
Pentru a vindeca o rana, primul lucru pe care e bine sa-l facem este RECUNOASTEREA si ACCEPTAREA.
Fiecare masca are rolul de a ne arata faptul ca ne impiedicam sa fim noi insine deoarece nu ne iubim destul de mult. In realitate, toate comportamentele corespunzatoare fiecarei masti reprezinta reactii, si nu comportamente bazate pe iubirea de sine.
Aceste rani vor putea fi vindecate numai dupa o iertare autentica fata de noi insine si fata de parintii nostri. Pentru ca o situatie problema (oricare ar fi ea) sa dispara, este benefic mai intai sa o accepam, sa o iubim neconditionat, decat sa vrem sa o facem sa dispara. Ranile noastre profunde au de asemenea nevoie sa fie recunoscute, iubite si acceptate.
Comments